Proeverij Bier‎ > ‎

2012 Italiaanse Speciaalbieren

Ook Italië heeft het craft beer ontdekt.
Inmiddels zijn er tientallen micro-brouwerijen die bijzondere en uiterst smaakvolle bieren produceren. Eén daarvan is Birra del Borgo van brouwer Leonardo Di Vencenzo. Na een universitaire opleiding Biochemie trok Leonardi een aantal jaren door Europa om zich de oude brouwstijlen eigen te maken. Zo maakte hij kennis met de traditionele Duitse Bierkeller en de creatieve Belgische brouwers. In Engeland ontdekte hij de diverse ales. Deze “real ales” inspireerde hem tot het maken van zijn eigen bieren. Na jaren van thuisbrouwen begon Leonardo op 26 mei 2005 in een oude brouwerij in Borgorose, een klein dorpje in het midden van Italië, met het professioneel brouwen van speciale bieren: Birra del Borgo.
In deze proeverij hebben we zes verschillende bieren van Birra del Borgo geproefd:


 Land

Bier

 Brouwerij

 Alcohol  vol. %

 Score

 ICastagnAleBirra del Borgo4,27,04
 IDuchessaBirra del Borgo  5,86,10
 IReAleBirra del Borgo  6,46,92
 IReAle ExtraBirra del Borgo  6,47,52
 IMy AntoniaBirra del Borgo  7,56,85
 IEquilibristaBirra del Borgo  10,96,40 


De Italiaanse speciaalbieren kregen allemaal een (ruime) voldoende, zonder echte uitschieters. Verrassend goeie biertjes dus, voor een wijnland, maar nog niet echt top.
Als beste kwam ReAle Extra uit de bus. Een Amercian Pale Ale met dryhopping. Nummer twee was de verrassende CatagnAle met kastanjes gerookt op kastanjehout. En dat proef je. Zeer veel smaak en slechts 4,2 % alcohol. Knap biertje dus. Nummer drie was de ReAle normaal, zonder dryhopping. Gewoon lekker, maar geen toegevoegde waarde ten opzichte van de amerikaanse IPA's. 
Het experimentele My Antonia, een Imperial Pilsner gebrouwen samen met Dogfish Head uit USA eindigde op vier. Een lekker biertje maar de mix europe/USA kwam niet echt uit de verf omdat de amerikaanse hoppen te dominant waren.
Over de Equilibrista waren de meningen sterk verdeeld. Deze kruising tussen bier en wijn doet denken aan een geuze en een chianti tegelijkertijd en dat verklaard mogelijk de uiteenlopende scores van een 4 tot een 9. Bijzonder dus, maar nog niet evenwichtig zoals de naam doet vermoeden.
Als laatste eindigde Duchessa, lekker maar niet bijzonder en niet passend binnen de klasse saison was het algemene oordeel.

Uiteraard ontbraken de Italiaanse hapjes niet: Salumi Italiano, Polpette con salsa di pomodori en toastjes met Cuore di Carciofo (artisjokkehart) en Bruschetta.

Met speciale dank voor de input van horeca-collega's van In de Wildeman uit Amsterdam, die als onderdeel van een dagje Breda meededen aan deze speciale bierproeverij.


Comments