Proeverij Whisky‎ > ‎

2014 Whisky Proeverij 6

Tijdens Klûntocht Breda, op 9 februari 2014, ontrok zich een gezelschap aan het carnavalsgedruis om mee te doen aan de jaarlijkse whiskyproeverij in De Kleine Wereld, onder leiding van Ellen & Chris.


Sneeuw spuiten op de Grote Markt.Klûnen BredaKlûntocht 2014


De meeste deelnemers zijn inmiddels ervaren en kritische whisky-proevers. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Aan Chris en Ellen was de uitdaging om hieraan te voldoen binnen de beperkingen van het budget.
En dat is, gezien de hoge scores, zeer goed gelukt. Er waren weer een zestal mooie whiskies geselecteerd. Bijna ging het nog mis bij de levering ervan. Bij de leverancier van de whiskies was in zijn pand asbest aangetroffen. Gevolg hiervan was dat hij niet meer zijn pand in mocht, waar de doos met whiskies die voor De Kleine Wereld klaar stond. Met behulp van mannen in asbest-beschermingspakken is er op het laatste moment nog een reddingsactie uitgevoerd en kon de proeverij toch doorgaan. Hieronder de whiskies en de scores.

Whisky

 Omschrijving

 Score

Bushmill Honey Ierse whiskey. Een driemaal gedestilleerde blend.6,73
Peter Arkle An Cnoc no. 1Samenwerking tussen de Knockdhu distilleerderij (Aberdeen, Speyside) en de Amerikaanse illustrator Peter Arkle. Ca. 12 jaar oud.7,20
Ben Nevis 10 yearsSingle malt Western highlands. Ben Nevis is een van de oudste distilleerderijen in Schotland, gelegen aan de voet van de hoogste berg in Groot-Britanie, de Ben Nevis.7,80
Glen Morangie SignetOp basis van graag en chocolt mout (ook gebruikt voor het maken van stout en porter bieren). Tien jaar gerijpt in bourbon vaten en daarna aangevuld met 35 jaar oude Glenmorangie whisky.9,00
Bowmore Tempest IVEen 10 jaar oude Islay whisky. Dit is de vierde release uit de Tempest serie met de bekende Bowmore rokerigheid en tonen van zeezout. Limited edition (12.000 flessen), gerijpt op bourbon vaten en cask strength gebotteld.8,28
Ardbeg UigeadailEen 10 jaar oude Islay whisky. Vernoemd naar het Loch dat de distilleerderij van water voorziet. Een non chill gefilterde traditioneel gebottelde whisky van 54,2% gemaakt van het meest turfhoudende mout afkomstig van Port Ellen.
8,73
Aantal deelnemers was 12. De scores zijn gebaseerd op 11 score-formulieren. Nog nooit eerder hadden we dergelijke hoge scores. De winnaar, de Glen Morangie Signet, scoorde gemiddeld (!) een volle negen.

Stew with crustNatuurlijk waren er ook weer hapjes bij. Deze keer waren dat een worst/pâté plateau, een kaasplankje (geitekaas, manchego, oude reypenaer), St. Jacobsschelpjes uit de oven, gerookte zalm met mango-plakjes en een home-made stew with crust.
Comments